facebook_pixel

Menskopp og spiral?

Et av spørsmålene jeg veldig ofte får om bruk av CleanCup menskopp, er om den kan brukes når man har spiral. Mange tror at man ikke kan bruke spiral når man har menskopp. Med dette innlegget håper jeg å kunne gi nyttig informasjon, og oppklare spørsmålet. 

Spiral er en trygg, langtidsvirkende prevensjon, som ligger inne i livmorhulen. Den er liten, formet som en T, og kan sitte i opptil 10 år. Navnet spiral kommer av at en av de eldste spiralene så ut som en spiral. Spiralen har en av de beste profilene med tanke på reduksjon av ufrivillig svangerskap, og få bivirkninger. Det finnes to hovedkategorier av spiral: hormonspiral og kobberspiral. Disse har omtrent samme form, men fungerer forskjellig.

Hvis man snakker og leser litt om menskopp, eller diskuterer menskopp i grupper på Facebook; så er det ikke til å unngå å få med seg at man ikke burde bruke menskopp hvis man har spiral.

Det er en myte at man ikke kan bruke menskopp når man har spiral.  Menskoppen skaper ikke et sterkt nok sug til å trekke ut spiralen under menstruasjon.  Det er viktig å være bevisst på at man klemmer menskoppen skikkelig sammen før man tar den ut, slik at man bryter suget som er der.

Uavhengig av menskoppbruk, støtes spiralen ut i løpet av det første året hos 2-6 % av brukerne.

Uansett så er det viktig at du tar valget du er mest komfortabel med selv! Det er bare du som skal bestemme dette over kroppen din. Hvis du er redd for at spiralen din skal støtes ut, så kan du heldigvis velge mellom andre måter å håndtere mensblødningen din. Du kan også diskutere saken med gynekologen din før du avgjør.

Les svarene på flere vanlige spørsmål om bruk av menskopp her.

Lykke til!