facebook_pixel

Kjøp én, gi vekk én

For hver solgte CleanCup, på nett eller gjennom forhandlere, doneres det bort en CleanCup menskopp til en jente som trenger det for å fullføre skolegangen sin.

Bestill CleanCup menskopp

Donasjonsprosjektet til CleanCup

Hvorfor er det så viktig for meg å donere bort CleanCups, og hvordan kan de hjelpe?

Dessverre er mensen noe som holder kvinner tilbake over hele verden, men kanskje aller mest i de landene hvor sanitærprodukter som bind og tamponger er utilgjengelige på grunn av høye priser. I Zimbabwe koster en pakke med bind omtrent 5 dollar, som i skrivende stund tilsvarer litt mer enn kr. 40. For oss i Norge er dette prisen av en kaffe på farta, men det er en stor utfordring når familiene lever på mindre enn én dollar om dagen. Skal familien kjøpe brød, melk og mat, eller skal de kjøpe bind? Situasjonen er så alvorlig i Kenya at 10 % av jenter under 15 år har hatt sex for penger til å kjøpe seg bind. Den manglende tilgangen på produkter for å håndtere menstruasjonen, fører til at millioner av jenter i land som Kenya, Uganda, Sør-Sudan og Ghana går glipp av deler av skoleåret etter at de har kommet i puberteten. Situasjonen er ikke slik bare i de afrikanske landene – i India slutter 23 millioner jenter på skolen hvert år på grunn av manglende tilgang på sanitærprodukter. Blant det store antallet analfabeter i India, er de fleste av disse kvinner.

Jeg kunne fortsatt å ramse opp disse tallene og fortelle om disse jentene til denne siden ble en hel bok, men jeg tror dere skjønner poenget. Noe må gjøres.

Det har vært en visjon fra dag én om å bidra

Da jeg startet CleanCup, så ville jeg at CleanCup skulle bidra til å forbedre jenters liv. I Norge, men også i andre deler av verden. Siden jeg alltid har vært opptatt av reproduktive rettigheter, seksuell helse og jenters rett til utdanning, så virket dette donasjonsprosjektet som et fint sted å begynne. Jo mer jeg har lært underveis, jo mer opptatt har jeg blitt av menstrual health (som jeg synes vi mangler et godt, norsk ord for) og det som kalles period privilege. Har du vært på butikken og betalt for produktene du trenger, uten å sette egen sikkerhet i fare? Uten å gå sulten til sengs, fordi du brukte mer enn dagsinntekten på bind? Tatt en varm dusj for å vaske vekk mensblod? Da er du privilegert.

For å holde målet i siktet, skriblet jeg ned dette da CleanCup fortsatt var en tanke:

Visjonen med CleanCup er å kunne bidra til å gi jenter friheten og muligheten til å leve uforstyrret under mensen.
Gjennom å donere bort en CleanCup per solgte, er målet å:

  • Gi jenter over hele verden best mulig grunnlag for livet videre, blant annet ved å bidra til at de kan fullføre skolegangen, selv etter at de når puberteten
  • Styrke samfunn ved å styrke jenter
  • Hjelpe jenter og kvinner å forstå sin egen kropp bedre, blant annet ved å prate om mens, reproduktiv helse og reproduktive rettigheter

Dette involverer å aktivt bidra med donasjoner til jenter i andre deler av verden, slik at de kan fullføre skolegangen selv etter at de når puberteten.

Jeg trodde det skulle bli enklere å donere bort

Jeg kontaktet flere organisasjoner som jeg mener gjør viktig arbeid for jenter og kvinner, og spurte om de kunne tenke seg å samarbeide om å distribuere koppene der de trengs mest. Noen var ikke interessert, andre ville heller ha pengene. For meg var det et viktig poeng at det skulle være et 1:1-forhold. For hver CleanCup solgt, skal én jente få en. Redd Barna så potensialet i ideen, og de siste 17 månedene har vi jobbet med donasjonsprosjektet. Vi har hatt mange møter, hvor vi i første runde har planlagt et pilotprosjekt som skal dokumentere fordeler, men også utfordringer og spørsmål med bruk av CleanCupen. På denne måten kan vi på best mulig måte legge til rette for donasjonene når den tiden kommer.

For å være ærlig, så jeg for meg at det ville bli mye lettere, eller i alle fall gå mye fortere, å komme godt i gang med dette prosjektet. Hvis det er én ting dette gründerskapet har lært meg, så er det at ting virkelig tar tid. Det er viktig å gjøre en grundig og god prosess nå, slik at ting går knirkefritt (ok, det blir alltid litt knirk) når det skal skaleres opp.

Alle donasjonene som er gjort til nå er samlet opp, og vil sendes med én gang det ligger til rette for det.

Hvordan ligger vi an nå?

I februar reiste jeg til Uganda med et lass CleanCups i kofferten. Jeg og Redd Barna-ansatte fra Norge, Malawi og Uganda deltok på en workshop om MHM (menstrual health management), med vår samarbeidspartner på donasjonsprosjektet, Womena. Det var en såkalt training of trainers, slik at Redd Barna skulle være godt forberedte med all informasjonen de trenger å videreformidle når implementeringen starter!

Se meg fortelle mer om prosjektet her.

Bestill CleanCup!