facebook_pixel
  • Gratis frakt over kr. 996
  • Rask levering
  • Fornøydgaranti

For dyrt med sanitetsbind for kvinner i Zimbabwe

I går publiserte NRK denne saken om kvinner i Zimbabwe som ikke har råd til bind. I likhet med i mange andre land i verden, er sanitærsprodukter som bind og tamponger for dyrt for de fleste jenter og kvinner i Zimbabwe.

I Zimbabwe koster en pakke med bind rundt 5 dollar, omtrent 40 kroner.

– Sanitetsbind er en stor utfordring her fordi de fleste familiene lever på mindre enn én dollar om dagen, sier Catherine Mkwapati, leder for organisasjonen Youth Dialogue Action Network.

Fordi slike sanitærprodukter (selvfølgelig) er helt nødvendig, blir nødløsningen alt fra å bruke avispapir og blader og gress, til å selge sex for å få penger til bind. Ikke bare i Zimbabwe, men også i land som Sør-Sudan, Uganda og India. De improviserte bindene er langt fra optimale løsninger, og mange jenter går glipp av skole, i tillegg til at nødløsningene innebærer en infeksjonsrisiko. Utdanning gir verdifulle kunnskaper og ferdigheter, som skaper et varig grunnlag til å forbedre sin egen livssituasjon. Derfor er det et likestillingsproblem at jentene går glipp av skole, når de allerede stiller med et svakere utgangspunkt enn guttene.

Heldigvis har nettopp dette blitt en politisk sak i forkant av Zimbabwes presidentvalg, som vil skje 30. juli.  Opposisjonspartiet MDC (Movement for Democratic Change) uttaler at bind bør være gratis, mens førstedamen, Auxillia Mnangagwa har delt ut bind som en del av valgkampen.

 

For hver solgte CleanCup, doneres det én til en jente som trenger det.