FAQ

Dette er siden for deg som lurer på noe om CleanCup menskopp! Jeg har samlet noen av de vanligste spørsmålene i oversikten her, men hvis du ikke finner svar på spørsmålet ditt her – så betyr det ikke at spørsmålet ditt er dumt. Ta gjerne kontakt hvis du ikke får svar på det du lurer på her! 

FAQ om CleanCup

Hva er CleanCup?

CleanCup er et gjenbrukbart og komfortabelt alternativ til bind og tamponger. Den er laget av 100 % silikon, og er gjenbrukbar i årevis.

Hvordan fungerer CleanCup?

CleanCup brettes og settes inn i skjeden, hvor den samler mensblodet ditt. Etter 12 timer tas den ut, skylles og kan settes inn igjen. Du trenger ikke sterilisere den hver gang du tømmer den.

Hvor ofte må jeg tømme den?

Det korte svaret: det kommer an på blødningen din! De forskjellige CleanCup-størrelsene har litt forskjellig kapasitet, fra 22ml – 34 ml. Siden det er vanlig å blø ca. 30-40 ml i løpet av hele mensen, vil de fleste av oss ikke trenge å tømme den så veldig ofte. Du lærer fort når du bruker den hva som passer akkurat deg.

Det anbefales å ta den ut hver 12. time uansett, og tømme og skylle den.

Du kan med andre ord selvfølgelig sove med CleanCup, uten å bekymre deg for lekkasje!

Hva hvis jeg har kraftig blødning?

Hvis du har kraftig blødning én dag eller alle dager av mensen, kan det hende du må tømme din CleanCup litt oftere. Prøv deg frem med å ta den ut hver 4.-6. time i begynnelsen, så vil du fort legge merke til hvor ofte akkurat du må tømme koppen.

Kan jeg bruke CleanCup menskopp hvis jeg har spiral?

Dette er et vanlig spørsmål om bruk av CleanCup, og derfor har jeg rådført meg med gynekolog om nettopp dette. Det korte svaret? Ja!

Mange CleanCup-brukere har også spiral, men rådfør deg gjerne med gynekologen din før du bruker CleanCup menskopp hvis du bruker spiral. 

Omtrent 5 % av alle spiraler blir naturlig avvist, og støtes ut, av kroppen i løpet av de første månedene etter innsetting. Jeg anbefaler at du venter tre måneder etter innsetting av spiralen før du begynner å bruke koppen. I tillegg er det viktig at du klemmer CleanCup godt sammen (bryter undertrykket/vakuumet) før du trekker den ut.

Les mer om å bruke CleanCup menskopp når du har spiral her.

Kan jeg bruke den på trening?

Ja! CleanCup menskopp kan du bruke i opptil 12 timer av gangen, mens du trener, svømmer og er aktiv, eller sover, uten å bekymre deg for lekkasje. Hvis du er veldig aktiv, kan det være lurt å velge en fast variant, heller enn myk.

Kan jeg sove med den?

Ja! Du kan sove med CleanCup uten å bekymre deg for lekkasje.

Kan CleanCup bli full?

I gjennomsnitt mister vi ca. 30-40 ml væske ved mensen. Med tanke på at kapasiteten på CleanCup menskopp er fra 22-34 ml, er det med andre ord ikke så veldig sannsynlig at koppen blir helt full i løpet av timene du bruker den.

Kan jeg tisse med CleanCup i?

Det kan du! Hvis du opplever at det er vanskelig å tømme blæra mens du har i koppen, kan det hende at den presser på urinrøret ditt. Da kan det hjelpe å justere litt på hvor høyt den sitter, og hvis det er et gjentakende problem – prøve en mykere kopp!

Jeg synes det er vanskelig å sette inn CleanCup

Det tar litt tid å bli vant til å sette inn CleanCup. Vær tålmodig, du nailer teknikken med litt øvelse!

Jeg anbefaler at du prøver deg frem med ulike brettemåter, til du finner en metode som fungerer godt for deg. Hvis du synes det er vondt eller ubehagelig å sette den inn, kan du bruke vann eller vannbasert glidemiddel for å gjøre det mer komfortabelt.

Husk at det ofte er lettere å sette inn den faste varianten enn den myke. 

CleanCup lekker

Ofte skyldes en lekkasje rett og slett at koppen din ikke har åpnet seg, eller som mange kaller det: «poppet». Det er flere ting du kan gjøre for å sjekke at menskoppen din har åpnet seg ordentlig etter at du har satt den inn. Det letteste er kanskje å sjekke rundt kanten med en finger, da vil du fort kjenne om koppen fortsatt er delvis sammenbrettet. Du kan også ta tak i stilken og trekke lett nedover, hvis den har åpnet seg og skapt et vakuum, vil du kjenne det når du trekker i koppen.

Hvis du sliter med å få koppen til å åpne seg helt, så anbefaler jeg deg å teste ut en ny brettemåte.

Jeg har vanskeligheter med å få ut koppen

Ingen grunn til panikk! CleanCup kan ikke forsvinne inni deg, men du kan oppleve at den blir vanskelig å ta ut hvis livmorhalsen din sitter høyt, slik at koppen sitter høyt og kanskje er utenfor hva du får tak i med fingrene dine. Ta noen dype innpust og gjerne en varm dusj – spente muskler hjelper ikke. Prøv å sette deg på huk, og tenk at du skal «føde» koppen. Du dytter den altså nedover med musklene dine til du får tak i den med fingrene og kan ta den ut på vanlig måte.