facebook_pixel

Hvordan kan jeg vite hvilken størrelse jeg skal velge?

CleanCup kommer i to størrelser, og mange lurer på hvilken størrelse de skal velge. Forhåpentligvis kan denne teksten oppklare litt for de som lurer. Hittil har guiden på produktsiden sagt at man kan velge den lille hvis man er under 25 år eller ikke har født barn, og at man kan velge den store hvis man er over 25 år eller har født barn. Men alle kropper er forskjellige, så det er egentlig ikke det beste målet på hvilken størrelse man bør ha.

Det er to spørsmål man må vurdere når man skal velge størrelse:

  • Hvor høyt sitter livmorhalsen (cervix)?
  • Hvor stor blødning har du?

Cervix er den nederste delen av livmoren, og er forbindelsen mellom livmoren og vagina. Du kan sjekke høyden på cervix med en finger. Vevet her er litt stivere enn i resten av skjeden, og den kjennes som en fingertupp eller nesetipp med et lite hull i. Hvis man kjenner cervix allerede ved første ledd på fingeren, sitter den lavt. To ledd er ganske gjennomsnittlig, og om man først kjenner cervix med hele fingeren stukket inn i skjeden, sitter den høyt.

hånd som viser høyde på livmorhalsen

Har du høy livmorhals, kan du velge størrelse med utgangspunkt i hvordan blødningen din er. Sitter cervix høyt og du blør mye, kan det være et godt utgangspunkt å prøve den store CleanCupen (L).

Hvis du har lav livmorhals, så trenger du en kopp som er mindre eller eventuelt kortere, slik at tuppen ikke stikker ut av skjedeåpningen og skaper irritasjon. Hos CleanCup er dette den lille (S). Noen velger også å klippe av stemmen på koppen, slik at den blir enda kortere i lengde. Hvis du har lav livmorhals, men stor blødning, kan du velge den lille CleanCupen og heller tømme den oftere. Dette vil du merke godt selv når du blir kjent med hvor mye du blør.

Her forklarer jeg det i en video, for deg som synes det er bedre enn å lese teksten: