facebook_pixel

Alt du trenger å vite om å bruke CleanCup

Selv om menskopp er en gammel oppfinnelse, er det først nå menskopper finnes lett tilgjengelig på markedet.  Så selv om mange har hørt om menskopp fra før, er det mange som er usikre eller har spørsmål om menskoppen. Det er ikke så rart, siden vi tross alt er lært opp til å bruke engangsprodukter fra vi får mensen i tenårene. Det eneste alternativet helsesøsteren på mange ungdomsskoler tipser om, er bind og tamponger.

Hvis du lurer på hva menskopp er, hva fordelene er sammenlignet med bind og tamponger eller har andre spørsmål, bør du lese videre! Her prøver jeg å svare på det meste du trenger å vite for å komme i gang med menskopp!

Forhåndsbestill CleanCup

Jeg har hørt mye om menskopp, hva er det egentlig?

Menskopp er en liten kopp av medisinsk silikon, som plasseres i skjeden, nesten på samme måte som du ville brukt en tampong. Du kan bruke den i stedet for engangsprodukter som bind og tamponger.

Koppen holdes på plass nederst i kjeden med vakuum og skjedemuskulaturen din, og så samles mensblodet i den. Du kan bruke menskoppen i opptil 12 timer av gangen, før du må tømme den. Det kan hende at du må tømme den oftere hvis du har en kraftig blødning, men det lærer du i løpet av de første syklusene du bruker menskoppen. Når koppen skal tømmes, bryter du vakuumet ved å klemme den litt sammen og dra den ut. Så tømmer du den, skyller den i varmt vann og setter den tilbake igjen.

Det har ingenting å si hvor gammel du er; så lenge de menstruerer, kan kvinner og jenter i alle aldre bruke menskopp.

Hvis du vil se en illustrert guide på hvordan menskopp brukes, kan du trykke deg videre her:

Slik bruker du CleanCup

Hva er fordelene med å bytte fra engangsprodukter?

Det er mer komfortabelt og praktisk

Frister det med en hverdag hvor du kan glemme (nesten) helt at du har mensen? Når menskoppen sitter riktig, kjenner du ikke at den er der i det hele tatt. Med tanke på at den kan brukes i opp til 12 timer av gangen, og at du slipper å ha en tråd hengende ut av skjeden, så kan du faktisk helt slippe å tenke på mensen i lange perioder av gangen. Du kan trene, sove, svømme og gjøre andre hverdagslige aktiviteter med menskoppen i.

Hva hvis jeg sa til deg at du aldri igjen trenger å stå på et offentlig toalett med sånn halvveis panikk og tenke: «shit, jeg som var sikker på at jeg hadde en tampong igjen i veska!»? Slike situasjoner slipper du med menskopp.

Digger det!

Du sparer penger

(som du kan bruke på noe mye morsommere enn mensen)

illustrasjon av en gul sparegris

Jeg kvier meg for å tenke på hvor mye penger jeg brukte på bind, tamponger og truseinnlegg hver eneste måned før jeg begynte å bruke menskopp. Det var ganske mye.

I et raskt regnestykke, hvor jeg har tatt utgangspunkt i billige tamponger og lavt forbruk av disse, kom jeg frem til en kostnad på mer enn svimlende kr. 10 000.

Når menskoppen brukes og vedlikeholdes riktig, kan den holde i opp til 10 år. Da er det ikke mange menskoppene du trenger i løpet av livet.

Spar miljøet

illustrasjon av en blå jordklodeMenskoppen varer mange år, ikke noen timer. I Norge bruker vi i gjennomsnitt 11 000 engangsprodukter som bind eller tamponger gjennom livet. Det er blir det mye papp- og plastavfall av. Bare tenk over at hver tampong er innpakket i plast, og pakken med tamponger har også plastinnpakning.

Hvis du er opptatt av bærekraft og miljø, så kan du trykke her for å lese mer om miljøpåvirkningen engangsprodukter har.

 

Menskopp er bedre for kroppen din

illustrasjon av en grønn blomst

Det er flere grunner til at menskopp er sunnere for kroppen din. De fleste menskopper er laget av medisinsk silikon, og avgir ikke skadelige stoffer til kroppen din. Fordi koppen samler mensblodet i stedet for å absorbere det, gir menskopp ofte lavere risiko for tørrhet, irritasjon og soppinfeksjoner.

Det er også mindre sannsynlighet for å få såkalt «toksisk sjokksyndrom» (TSS/tampongsyke).  Det må understrekes at sannsynligheten for å få toksisk sjokksyndrom er svært liten. Men det er en alvorlig, noen ganger livstruende tilstand, og rundt halvparten av de som rammes av toksisk sjokksyndrom har brukt tampong i forbindelse med menstruasjon. Etter at man oppdaget at TSS skyldes at tampongen var inne i kroppen for lenge, og kvinner endret vanene sine, rammer tilstanden langt færre. Det er kun rapportert to tilfeller av TSS i forbindelse med bruk av menskopp, og i begge disse tilfellene hadde kvinnene hatt koppen inne i kroppen langt lengre tid enn de anbefalte 12. timene før tømming.

Finnes det noen ulemper med menskopp?

Det kan ta tid å lære seg å bruke den

Å bruke menskopp er annerledes enn å bruke en tampong. For noen kan det ta lang tid å lære hvordan man mest mulig komfortabelt setter den inn og fjerner den igjen. Det positive er at når du først blir venn med menskoppen, kommer du ikke til å ha lyst til å gå tilbake til klamme engangsprodukter.

Fant du ikke svaret på det du lurte på om menskopp? Les svaret på flere vanlige spørsmål om menskopp her  eller kontakt meg!

Forhåndsbestill CleanCup