facebook_pixel

Alt du trenger å vite om å bruke CleanCup

Du har sikkert hørt om menskopp fra før, for selv om det er en gammel oppfinnelse, er det først nå menskoppen finnes lett tilgjengelig på markedet.

Noen er usikre eller har mange spørsmål om menskopp, og det er jo ikke så rart – vi er jo lært opp til å bruke engangsprodukter fra vi får mensen i tenårene. Det eneste alternativet helsesøsteren på mange ungdomsskoler tipser om, er bind og tamponger.

Hvis du lurer på hva menskopp er, hva fordelene er sammenlignet med bind og tamponger eller har andre spørsmål, bør du lese videre! Her prøver jeg å svare på det meste du trenger å vite for å komme i gang med menskopp!

 

Jeg har hørt mye om menskopp, hva er det egentlig?

Menskoppen er en liten kopp, av medisinsk silikon, som plasseres i skjeden nesten på samme måte som du ville brukt en tampong. Den erstatter engangsprodukter som bind og tamponger.

Koppen holdes på plass nederst i kjeden med vakuum, og så samles væsken i den.  Du kan bruke den i opptil 12 timer av gangen, før du må tømme den. Når menskoppen skal tømmes, bryter du vakuumet ved å klemme den litt sammen og dra den ut. Så tømmer du den, skyller den i varmt vann og setter den tilbake igjen.

Kvinner og jenter i alle aldre kan bruke menskopp.

Hvis du vil se en illustrert guide på hvordan menskopp brukes, kan du trykke her!

Hva er fordelene med å bytte fra engangsprodukter?

Det er (mye) mer komfortabelt

Frister det med en hverdag hvor du kan glemme helt at det er den uka? Når menskoppen sitter riktig, skal du ikke kjenne at den er der i det hele tatt. Med tanke på at den kan brukes i opp til 12 timer av gangen, og at du slipper å ha en tråd hengende ut av skjeden, så kan du faktisk helt slippe å tenke på mensen. Digger det!

Du sparer penger

(som du kan bruke på noe mye morsommere enn mensen)

sparegris icon

Jeg vil egentlig ikke tenke på hvor mye penger jeg brukte på bind, tamponger og truseinnlegg hver måned før jeg oppdaget menskopp, men det var i alle fall ganske mye.

Et raskt regnestykke, hvor jeg har vært konservativ og tatt utgangspunkt i billige tamponger og lavt forbruk av disse, viser en kostnad på mer enn svimlende 10 000,-  (opp til 20 000,-), whaat!

Når menskoppen brukes og vedlikeholdes riktig, kan den holde i opp til 10 år. Bra for miljøet, og bra for lommeboka.

Mer praktisk

Hva hvis jeg sa til deg at du aldri igjen trenger å stå på et offentlig toalett eller hos en venn, med sånn halvveis panikk og tenke «shit, jeg som var sikker på at jeg hadde en tampong igjen i veska!»? Disse forferdelige situasjonene slipper du altså med menskopp.
jordklode med hjerter rundt icon

Spar miljøet

Menskoppen varer mange år, ikke noen timer. Gjennomsnittskvinnen bruker rundt 10 000 engangsprodukter som bind eller tamponger i sitt liv. Det er blir det mye papp- og plastavfall av. Bare tenk over at hver tampong er innpakket i plastikk, og pakken med tamponger har også plastikk rundt seg!

For deg som er interessert i bærekraft og miljø: det kommer snart mer informasjon her på siden om miljøpåvirkningen av engangsprodukter!

Det lukter ikke råttent

Si farvel til den der spesielle, litt råtne lukta av et bind rett før du skal bytte. Mensblodet i seg selv lukter nemlig ikke så mye.

Hvorfor er det sunnere for kroppen med menskopp?

Det forårsaker ikke toksisk sjokksyndrom/»tampongsyke»

Først og fremst: sannsynligheten for å få toksisk sjokksyndrom er svært liten. Men det er en alvorlig, noen ganger livstruende tilstand,  og rundt halvparten av de som rammes har brukt tampong i forbindelse med menstruasjon.

Etter at man oppdaget at TSS skyldes at tampongen var i for lenge, og kvinner endret tampongvanene sine, rammer tilstanden mye færre. Men med menskopp slipper du å bekymre deg for det, i alle fall!

Mindre sjanse for soppinfeksjon

En menskopp er et sunnere alternativ for skjeden på flere måter. Den har en glattere overflate som det er vanskelig for bakterier å feste seg til. I stedet for å absorbere mensvæsken slik en tampong gjør, samler menskoppen det opp. Menskoppen tørker heller ikke ut slimhinnene, og endrer ikke det naturlige miljøet i underlivet.  Det reduserer risikoen for soppinfeksjon.

Finnes det noen ulemper med menskopp?

Det kan ta tid å lære seg å bruke den

Å bruke menskopp er noe helt annet enn å bruke en tampong, og for noen kan det ta lang tid å lære hvordan man mest mulig komfortabelt setter den inn og fjerner den igjen.

Fant du ikke svaret på det du lurte på om menskopp? Les svaret på flere vanlige spørsmål om menskopp her  eller kontakt meg!

Bestill CleanCup!